+40 374 885 693

Tarife noi pentru depozitarea și tratarea deșeurilor, din cauza dublării CEC

Începând cu facturile emise în luna mai 2024, pentru serviciile din luna aprilie 2024, tarifele pentru depozitarea deșeurilor se modifică, în urma majorării Contribuției pentru economia circulară de la 80 lei/to la 160 lei/to, care se plătește către Administrația Fondului pentru Mediu.

Aplicată la nivelul întregii țări de la începutul anului 2020, Contribuția pentru economia circulară este o taxă impusă de Legea Deșeurilor pentru încurajarea reciclării şi scăderii cantităților de deșeuri depozitate. De-a lungul anilor, valoarea taxei a crescut gradual de la 30 lei/to până la 80 lei/to, iar de la 1 ianuarie 2024 a ajuns la 160 lei/to.

Majorarea acestei taxe are efecte directe asupra tarifului final de depozitare a deșeurilor, dar și asupra tarifelor de tratare (Tratare Mecano-biologică, sortare, compostare) care cuprind, în diferite proporții, și cantități de deșeuri ce urmează a fi depozitate, după tratare. Chiar dacă tarifele de tratare, sortare și compostare au crescut, tarifele RER Vest pentru colectare și transport deșeuri au rămas neschimbate.

La nivelul României este în curs de implementare Sistemul de Garanție – Returnare, un instrument de mediu în susținerea colectării separate în vederea reciclării ambalajelor pentru băuturi. Acest mecanism creează un lanț producător-consumator-reciclator, distinct de sistemele publice de salubritate la nivelul cărora se așteaptă o scădere a cantităților de deșeuri de tip ambalaj colectate, având ca efect creșterea costurilor unitare ale deșeurilor reciclabile.

(Tarife exprimate în lei fără TVA)

„Reamintim că la nivelul Municipiului Oradea este implementat sistemul „Plătește pentru cât arunci“, bazat pe colectarea pe mai multe fracții și tarifarea pe baza volumului recipientelor. Aplicat corect, acest sistem de colectare și tarifare aduce beneficii atât populației (reducerea facturilor prin scăderea cantității deșeurilor și separarea lor), dar și pentru atingerea țintelor de reciclare la nivelul comunității noastre”, a declarat primarul Birta Florin.

În urma creșterii taxei Administrației Fondului pentru Mediu, tariful de colectare pentru persoane fizice din cadrul asociațiilor de proprietari/locatari din Oradea a fost actualizat cu noile tarife de tratare/eliminare, urmând a fi de 20,45 lei/persoană/lună cu TVA inclus, în creștere cu 8,5% față de nivelul anterior.

INAPOI LA STIRI