+40 374 885 693

Drept la replică – la articolul din Ziarul Unirea, ediția tipărită din 16 Decembrie 2022

Asocierea RER Vest – RETIM Ecologic Service formulează prezentul drept la replică pe care, conform Art. 49 din Codul de reglementare a conținutului audio-vizual care prevede faptul că ,,orice persoană fizică sau juridică ale cărei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor fapte neadevărate beneficiază de dreptul la replică”, aveți obligația să îl publicați în integralitatea lui în aceeași pagină 3, la aceeași dimensiune, aceeași poziționare: primul articol din pagină.

În articolul publicat de Ziarul Unirea din data de 16 Decembrie 2022, ediția de print, pagina 3, articolul cu titlul „Se scumpește gunoiul, în primă fază cu 18,30 la sută” ați prezentat informații false, care au indus în eroare cititorii, fără ca redactorii să solicite Asocierii RER Vest – RETIM Ecologic Service un punct de vedere. Prin urmare, înaintăm următorul drept la replică:

Asocierea RER Vest – RETIM a implementat un sistem de colectare al deșeurilor la standarde europene, ce se bazează pe separarea deșeurilor de către populație, direct de la sursă, urmată de depozitarea în recipientele dedicate.

Asocierea RER Vest – RETIM a înaintat către Consiliul Județean Alba, în calitate de autoritate contractantă, toate documentele cerute de legislația în vigoare pentru a argumenta actualizarea tarifelor CMID Galda de Jos. Tarifele CMID se vor putea actualiza doar după ce consultarea publică va fi finalizată, iar proiectul de Consiliu  Județean va fi votat în ședința CJ Alba din luna ianuarie 2023.

Această modificare de preț pentru tratarea și eliminarea deșeurilor (adică operațiunile realizate în cadrul CMID) NU poate duce la creșterea tarifelor către populație cu 18,3 procente. Tarifele pentru colectarea deșeurilor de la populație sunt compuse și din alte costuri, nu doar cele cu tratarea și eliminarea deșeurilor de la CMID, cum ar fi cheltuielile cu personalul, consumabilele, utilajele, utilități, etc. Astfel, chiar dacă actualizarea tarifelor pentru tratarea și eliminarea deșeurilor ar duce la o creștere a prețului plătit de locuitorii din Alba, influența asupra facturilor ar fi de maximum 10%.

În ceea ce privește actualizarea prețului de transfer a deșeurilor, aceasta nu afectează localnicii din municipiul Alba Iulia, deoarece stațiile de transfer Tărtăria și Blaj, aflate în administrarea RER Vest – RETIM, se află în zona 2 și zona 4, fără legătură cu Municipiul Alba Iulia.

Astfel, afirmația că votarea acestui proiect va duce la creșterea costurilor cu colectarea deșeurilor cu 18.3% este eronată și alarmează, fără motiv, cetățenii din Alba.

Asocierea RER Vest – RETIM asigură clienții și opinia publică că înțelege perioada economică dificilă prin care trece întreaga societate europeană, inclusiv cea din Alba, astfel că nu susține publicarea de articole alarmante, cu conținut neverificat direct la sursă, care dezinformează.

În plus, Asocierea RER Vest – RETIM se bazează pe colaborarea cetățenilor din Alba Iulia pentru a contribui la menținerea platformelor curate, printr-un proces de colectare separată, direct de la sursă, prin sortarea deșeurilor, golirea și clătirea lor, plierea sau turtirea, înainte de a le depozita în: recipientele verzi – pentru ambalajele din sticlă; recipientele galbene – pentru ambalajele din plastic și metal; recipientele albastre – pentru deșeurile din hârtie și carton și recipientele negre – pentru deșeurile reziduale.

Prezentul drept la replică a fost emis către și pentru a fi publicat în ediția de print a Ziarului Unirea, ca urmare a articolului apărut în Ziarul Unirea din data de 16 Decembrie 2022 cu titlul „Se scumpește gunoiul, în primă fază cu 18,30 la sută”.

Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la comunicare@rervest.ro.

Despre Asocierea RER Vest – RETIM Ecologic Service și RER Group

Compania RER Vest are peste 26 de ani de experiență în salubritate stradală și menajeră, fiind compania care a furnizează acest serviciu într-unul dintre orașele considerate cele mai curate din țară – Oradea ( https://bit.ly/3RT3rXt ). Compania RETIM Ecologic Service, la fel, cu peste 25 de ani de activitate, este un operator de salubritate a cărui activitate a dus la plasarea lui ca lider național în 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016 și 2017 în Topul Național al firmelor, întocmit de Camera de Comerț și Industrie a României. 

INAPOI LA STIRI