Pentru a limita amestecarea deșeurilor reciclabile cu deșeuri reziduale „ascunse” în sacii negri, dar scoși la limita de proprietate în zilele de colectare a reciclabilelor, RER Vest nu va mai ridica fracția uscată colectată în saci negri sau de culori închise.
Orădenii sunt printre primii români care au avut posibilitatea de a contribui la un mediu mai curat prin colectarea separată a trei tipuri de fracții: fracția uscată colectată în pubela sau sacul galben, fracția biodegradabilă și cea reziduală. Pentru a păstra orașul de pe Crișul Repede ca exemplu de bune practici în colectarea separată, RER Vest le recomandă orădenilor domiciliați la case, care au contract pentru colectarea deșeurilor reciclabile din saci, să nu le mai depoziteze în saci sau pungi de culori închise. Dacă aruncă plastic, metal, hârtie și carton în sacii galbeni primiți de la RER sau în alte tipuri de saci, dar care sunt transparenți, conținutul acestora poate fi văzut și verificat. Dar dacă sacii sunt negri, gri și/sau opaci, atunci există șansa ca ceea ce este depozitat în ei să contamineze celelalte deșeuri colectate. Pentru un singur sac negru care are și deșeuri reziduale, se compromite calitatea deșeurilor reciclabile din întreaga autospecială RER Vest.
Pentru a limita fenomenul depozitării deșeurilor reciclabile în saci negri, angajații RER Vest au început să marcheze acest tip de saci cu un autocolant. Acesta va fi un avertisment, ca orădenii să își dea seama că operatorul de salubritate nu poate verifica dacă deșeurile au fost selectate corespunzător. Toți sacii care vor avea autocolante lipite nu vor fi ridicați, pentru a nu contamina celelalte deșeuri colectate. Acțiunea a început deja și va continua până când situația se va remedia.
În Oradea, sacii cu deșeuri reciclabile pot fi folosiți pentru depozitarea ambalajelor din plastic, metal, hârtie și carton. Se pot arunca în ei cutii de conserve, doze din aluminiu, strivite, ambalaje din plastic, clătite, cutii din carton, pliate, maculatură, cutii de ouă, Tetrapack, PET-uri golite și strivite. În sacii destinați deșeurilor reciclabile este interzisă depozitarea deșeurilor reziduale sau biodegradabile. Le reamintim clienților noștri care locuiesc la casă, că din data de 12 mai, în parcările magazinelor Lidl din Oradea, va începe campania de distribuire a recipientelor verzi pentru depozitarea ambalajelor din sticlă, respectiv a sacilor albaștri pentru depozitarea hârtiei și cartonului și a celor galbeni pentru deșeurile reciclabile. Controlorii RER Vest vor fi prezenți în parcările Lidl de luni până vineri între orele 15 și 19, și sâmbătă între orele 9 și 12. Orădenii își vor putea ridica aceste recipientele până în data de 27 mai, inclusiv. Sacii și recipientul pentru colectarea sticle se vor acorda în baza buletinului titularului de contract.