+40 374 885 693

Ce fel de haine depozităm în găleata sau pubela pentru deșeuri biodegradabile?

Regulile de colectare separată a deșeurilor ne spun că putem arunca haine în recipientul destinat deșeurilor biodegradabilelor. Regula e, pe cât de simplă, pe atât de interpretabilă. Venim cu detalii lămuritoare pentru clienții RER Vest care vor să fie „prietenoși” cu mediul și pentru  a reduce cantitatea de deșeuri așa-zis biodegradabile, dar contaminate cu alt tip de materiale. Singurele fibre care se pot degrada natural și pot face „casă bună” cu resturile din recipientul pentru deșeuri biodegradabile sunt cele 100% naturale: bumbac, lână, mătase. Cu condiția să nu fie vopsite (deci să fie ALBE) și să nu aibă inserturi de metal, plastic, fără imprimeuri.

Să luăm de exemplu o cămașă din material bumbac 100%. În ce condiții o putem depozita ca biodeșeu? Dacă îi scoatem nasturii și o mărunțim, înainte de a o pune în găleata maro. Sau un tricou din  bumbac 100% poate fi „reciclat” la biodegradabile dacă e alb, nu are fermoare sau nasturi și este rupt în fâșii înainte de depozitare. Reamintim clienților RER Vest că în pubela sau găleata în care colectează deșeuri biodegradabile pot pune resturi de legume și fructe – proaspete sau gătite, iarbă cosită, coji de ouă, coji de nucă, cenușă de la sobe (dacă se arde doar lemn), rămurele – mărunțite, zaț de cafea, cereale, hârtie și carton umede – dar nu murdare cu grăsimi sau substanțe chimice. NU se aruncă aici resturi de origine animală sau lactate, pentru că fac imposibilă degradarea naturală a deșeurilor care pot deveni îngrășământ pentru plante și răsaduri.

Orădenii care au totuși haine care nu pot fi depozitate în găleata maro – adică sunt vopsite și cu inserturi de metal, plastic, imprimeuri, etc – au posibilitatea de a le dona. Îi încurajăm pe toți cei care fac curățenia de toamnă să ia în considerare donarea îmbrăcămintei nefolositoare, dar în stare bună, către cei care au mai multe nevoie de ea. Există în oraș containere, administrate de mai multe ONG-uri, care fac apoi distribuția hainelor colectate către persoanele din categoriile sociale de risc. Este varianta pe care o recomandăm tuturor clienților RER Vest, în defavoarea depozitării hainelor vechi ca deșeuri reziduale, care ulterior ajung să fie depozitate la CMID (Centrul de Management Integrat al Deșeurilor). 

INAPOI LA STIRI