+40 374 885 693

Zona Metropolitană Oradea: Cum se calculează factura RER Vest și ce înseamnă sistemul plătește pentru cât arunci?

Principiul „plătește pentru cât arunci” a fost introdus în anul 2018, la nivel național, cu scopul de a determina oamenii să colecteze separat deșeurile, astfel încât România să se încadreze în obligațiile față de Uniunea Europeană. Practic, asta înseamnă că factura de salubrizare este influențată de numărul de goliri a pubelei pentru deșeuri reziduale, adică cea neagră cu CIP. Când se încheie contractul cu RER Vest, viitorul client alege capacitatea pubelei negre: 60, 120 sau 240 litri. 

Clienții din Zona Metropolitană aleg astfel recipientul de deșeuri reziduale care se potrivește cel mai bine cantității generate, plătind în sistem de „abonament”. Acest lucru înseamnă că, lunar, fiecare va achita o sumă aprobată de ADI Ecolect Group Bihor – instituția care reglementează salubrizarea în județul Bihor.

Fiecare „abonament” are inclusă o golire a pubelei neagre, dar și colectarea sacilor cu deșeuri reciclabile. Din ianuarie 2025, aceste abonamente costă 22,66 RON pentru pubela de 60 de litri, 27,34 RON dacă pubela are 120 de litri și 36,7 lei dacă recipientul are 240 de litri.

În Zona Metropolitană Oradea, generatorii vor plăti toate colectările (golirile) suplimentare, în funcție de capacitatea pubelei negre:  4,68 RON dacă are 60 de litri, 9,36 lei pentru cea de 120 de litri și 18,72 pentru cea de 240 de litri.

E bine de știut că cel care decide dacă scoate sau nu pubela în faţa casei este titularul de contract. Fiecare golire va fi contabilizată prin CIP-ul instalat pe pubela neagră, scanat  automat de utilajele RER Vest. Lipsa microcipului pe pubela neagră duce la necolectarea deșeurilor.

INAPOI LA STIRI