Asocierea RER Vest – RETIM a dublat frecvența de colectare pentru deșeurile reziduale din zonele de blocuri din Alba Iulia, ajungând la șase ridicări pe săptămână și a triplat-o pentru deșeurile din plastic și metal, cât și pentru hârtie și carton. În contractul de delegare a fost stabilită o frecvență de doar trei ori pe săptămână pentru rezidual în zonele de blocuri și o singură dată pe săptămână pentru deșeurile reciclabile din plastic și metal, hârtie și carton. Necesarul de platforme a fost dimensionat doar pentru nevoile populației, în condițiile respectării regulilor de colectare separată și a celor de depozitare în recipiente (pliere sau strivire a deșeurilor reciclabile). Conținutul containerelor pentru ambalajele din sticlă este ridicat o dată la două săptămâni.
Asocierea RER Vest – RETIM a implementat un sistem de colectare al deșeurilor la standarde europene, ce se bazează pe separarea deșeurilor de către populație, direct de la sursă, urmată de depozitarea în recipientele dedicate. Accesul la insulele de colectare din zonele rezidențiale se face pe bază de cartelă, iar spațiile sunt dedicate exclusiv pentru deservirea persoanelor fizice.
Asocierea RER Vest – RETIM solicită public intervenția autorităților pentru verificarea agenților economici din Alba Iulia care își desfășoară activitatea fără să dețină un contract de salubrizare în vigoare sau în baza unuia în care au subdimensionat cantitățile de deșeuri contractate.
În plus, solicită și monitorizarea zonelor cu depozitări ilegale de deșeuri și aplicarea sancțiunilor prevăzute în OUG. 92/2021, respectiv „amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice, în cazul încălcării dispozițiilor art. 20 alin. (3)”.
Asocierea RER Vest – RETIM are în funcțiune un sistem de supraveghere al mașinilor de colectare și de monitorizare al platformelor, urmărind în timp real activitatea șoferilor de pe traseu. În zona rezidențială din proximitatea școlii „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia sunt funcționale 3 insule de colectare, urmând ca în viitorul apropiat, primăria Alba Iulia să mai autorizeze încă două insule subterane pentru colectarea separată a deșeurilor.
RER Vest – RETIM asigură cetățenii din Alba Iulia de întreaga colaborare și face un apel public către aceștia pentru a contribui la menținerea platformelor curate, printr-un proces de colectare separată, direct de la sursă, prin sortarea deșeurilor, golirea și clătirea lor, plierea sau turtirea, înainte de a le depozita în: recipientele verzi – pentru ambalajele din sticlă; recipientele galbene – pentru ambalajele din plastic și metal; recipientele albastre – pentru deșeurile din hârtie și carton și recipientele negre – pentru deșeurile reziduale.
Despre Asocierea RER Vest – RETIM și RER Group
Asocierea RER Vest S.A. – RETIM Ecologic Service Timișoara S.A. oferă servicii de salubritate profesioniste locuitorilor din județul Alba începând cu 1 decembrie 2021. În baza licitației organizată de ADI Salubris Alba, din anul 2019, asocierea este responsabilă de colectarea și sortarea deșeurilor din Zona 1: orașele Alba Iulia, Aiud, Ocna Mureș, Teiuș, respectiv comunele Ciugud, Berghin, Ohaba, Mihalț, Stremț, Galda de Jos, Cricău, Întregalde, Ighiu, Sântimbru, Râmeț, Rădești, Rimetea, Lopadea Nouă, Livezile, Mirăslău, Ponor, Hopârta, Fărău, Noșlac, Lunca Mureșului, Unirea și Zona 2: orașele Sebeș, Cugir, respectiv comunele Daia, Cut, Spring, Doștat, Gârbova, Câlnic, Săsciori, Pianu, Săliștea, Blandiana, Vințu de Jos, Ceru-Băcăinți, Șibot și Șugag.
RER Vest S.A. și RETIM Ecologic Service Timișoara S.A. fac parte din RER Ecologic Group. Compania a fost înființată în anul 1994 de concernul german RWE, ce desfășoară activități în domeniul salubrității, recuperării ecologice și reciclării. Grupul RER mai deține și companiile: REBU, RER Sud, RER Brăila, RER Servicii și RER DATA, iar la finalul anului 2021 avea 2300 de angajați.
Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la comunicare@rervest.ro.